FILIPPINERNA

Arbete
 

 

Att arbeta i Filippinerna är ett äventyr i sig själv. Klimatet är tropiskt, man klarar inte att arbeta ute i samma tempo som i norra Europa och att finna ett arbete inbegriper mer än att ha kunskaper inom ett visst yrke. I Filippinerna är skillnaden mellan Filipin och utländsk mer än utseendet. Filippinerna är ett fattigt land och klassas som u-land.
  Korruptionen som möter en utländsk export/Importfirma som vill sälja produkter eller tjänster till Filippinerna styr företagen till att satsa på inhemsk produktion istället för att importera produkter till Filippinerna. Att ta in produkter till Filippinerna, utan stöd ifrån regeringsmedlemmar eller andra högt uppsatta i samhället, gör genom extra avgifter i tull och transport produkterna så dyra att det är mer lönt att tillverka kopior för landet på plats.
Detta i sin tur medför att medborgarna inte får ta del av den teknologiska utveckling som många andra u-länder i Asien får t.ex. Thailand, Korea och Kina (vilka i och för sig är världsstörst på piratkopiering).
Som utländsk medborgare kan man via utländska projekt arbeta inom dessa. Oftast inom kontorsbaserade ärenden och tjänster eller som supervisor. Att arbeta på fältet med installationer d.v.s. kroppsligt arbete är möjligt endast då den utländska arbetaren är försäkrad genom och arbetar genom ett utländskt bolag.
Jag själv är gift och tidvis bosatt i Filippinerna vilket innebär att jag för att arbeta måste arrangera egna arbeten. Att få anställning via en Filippinsk firma ter sig f.n. omöjligt, eftersom man är rädd för konsekvenserna om jag skulle skada mig på arbetet (sjukvård, bidrag, rykte).
Jag har under åren studerat lite installationer och arbetskultur på Filippinerna varför jag nu bjuder med Er på en guidad tur i den Filippinska övärlden.
  Observera dock att mina iakttagelser är personliga och kan skilja sig markant från andras erfarenheter. Jag har ett personligt engagemang och flera goda vänner dels genom min familj men också genom egna kontakter.

Baguio City

Baguio City är Filippinernas högst belägna stad. Staden är byggd uppe på toppen av berget Bundok som finns på mellersta Luzon c:a 250 km norr om Metro Manilla.
 
Till skillnad från övriga Filippinerna sjunker nattemperaturen här vintertid ner mot 0 grader. USA förlade därför sitt militära träningsläger här, som nu tagits över av PMA, Philippine Military Academy.
Intressant är att se en Boforskanon från andra världskriget med erkännandet som en av de viktigaste vapnen i kampen mot den Japanska invasionen. Erkännandet bleknar dock något för de som känner till Bofors, när man läser att ursprungslandet är "Dutch", d.v.s. Holländskt. Vad stolt man blir över sina Svenska landsmän som lyckats prestera kvalité utan att våga stå för detta!
 
Baguio Market
 
 
I Filippinerna är det inte lika mycket stadsbelysning som vi är vana vid i Norra Europa (Gator, torg, reklam m.m.)
 
 
Här ovan kan Ni se samma vy tagen på dagen kontra natten. I en hel stadsdel med köpcentrum ser man två reklamskyltar samt ett snabbt överräknat antal lampor.
 
 

En normal företeelse i Filippinerna är de lokala familjeägda affärerna. De återfinns i olika storlekar och säljer i princip vad familjen är intresserad av att sälja. Om man därför vill handla här kan det innebära att man får besöka ett antal affärer tills man fått tag på alla de ingredienser som man vill ha.

 

 

 

 

Dekorationer

 
I Filippinerna är man glada för att dekorera med färger och ljus. Man gör det dessutom mycket vackert med skiftande färger och gärna musik.
 
 
 
Till vänster kan ni se en fasaddekoration i Manilla under jul och nyår 1999 - 2000
 
 
 
 
 
 

 

 

 
En julgran i metall som lyser upp när det blir mörkt
 
Mörkt blir det sommartid ungefär klockan 19.00 och ljust igen vid 5-tiden.
 
Lägg märke till det kompakta luftledningsnätet!

 

 

 

Elmätare

 
I Filippinerna köper man ström från sitt lokala energiverk ungefär som i Sverige. Skillnaden är att man inte betalar ett fast löpande abonnemang (i alla fall inte ute i provinserna), utan betalar en avgift per förbrukad kWh.
 
  Detta gör att om man vill spara pengar kan man själv bryta strömmen under en viss tid. Det är heller inte ovanligt att man drabbas av tillfälliga strömavbrott med olika bakgrundsorsaker. Regn och tyfoner kan drabba elnäten med vissa mellanrum samtidigt som man bryter för underhållsarbete. Någon förvarning ges inte, och när man är ute på landsbygden är det inte ovanligt att en hel by plötsligt blir strömlös en eller ett par dagar p.g.a. obefintliga orsaker.
 
  Bymedlemmarna vänder sig då oftast till en lokal officer, t.ex en polis eller byrådsmedlem som tar reda på via ordonnans vad som orsakar problemet. Någon ersättning för avbrottet ges inte utan man passar på att frosta ur och sälja av de kylda varor man har under den här tiden.

Låt oss ta en rundtur i Filippinerna och titta på en del lösningar under ämnet elmätare!

Mätarskåp avsett för mätare i Carrascal, Surigao del Sur på den största ön Mindanao i södra Filippinerna.

 

 

 

 

 

Mätarinstallation på hus i en djungelby i Surigao del Sur på Mindanao.

 

Mätare under skydd på en palm i Boracay. Semesterparadisön i Filippinerna.

 

 

 

 

Mätare på cementstolpe avseende hus vid floden Pasig utanför Metro Manilla.

 

 

 

 

 

Om du bor i hyreshus kan det se ut så här!

 

 

 

 

 

 
När vi ändå är igång kan vi väl göra en liten avstickare och titta på den här installationen:
 
 
Ser du TV-antennen?
Om det finns en TV-antenn så borde det väl finnas en TV, och hur drivs i så fall den?
Bilden är från en liten fiskeby i södra Filippinerna på ön Mindanao.

Transformatorer

Nästa ämne är transformatorer.
Det enklaste sättet att leverera el som det synes i Filippinerna är att dra fram ett högspänningsnät, varifrån man hänger upp transformatorer med jämna mellanrum.
Ifrån dessa ansluts abonnenterna på varierande sätt.

Vidstående bild är från ett gymnasium i Caloocan City i Metro Manilla.

 

 

 

 

 

Ibland kan installationen te sig fundersam. Vem vill byta ljuskälla i den här lampan?

 

 

 

 

 

 

 

 

Strömmen levereras på samma sätt som i Sverige.

Här ser vi ett regionnät i Surigao del Sur mellan Surigao City och Tandag.

 

 

 

 

 

I slutänden står vi där, du och jag, och undrar vilken säkring som gått!

Det Filippinska elnätet är av naturliga skäl byggd med Amerikansk utrustning, varför (som även delvis i Norge) grupperna är tvåfas 230v.
Man läser denna elcentral från vänster till höger. De översta två är till grupp ett, alla i vänster rad är "utgående" medan de högra är "inkommande" (i Sverige nolla) från apparat.
 

 

 

Att bo i Filippinerna

Om detta ämne skulle jag kunna skriva mycket men jag nöjer mig att sammanfattningsvis visa lite bilder och kommentera kring dem.

Detta är ett normalt kök i en medelklassfamilj i Manilaområdet.
Kök och allrum i ett, här sover även någon eller några på natten.
Till vänster ser ni TVn och bredvid den risbehållaren som fylls med ris och som man sen kan portionera 1, 2 eller 3 koppar ris när man ska laga det.
Ett kylskåp med frysfack. Frysfacket används för att frysa in vatten till is som man sedan säljer för 1 - 1,50 piso per fp.
Spisbänken har en diskho, färskvattendunk, diskställ samt en gasspis.
Gasen finns på flaska och är placerad i skåpet under.

 

På toaletten gör man sina behov i vanlig ordning men man spolar efter sig med en hink.
I Filippinerna är vattentryck via vattentorn en privat angelägenhet, varför det vanligaste är att man hämtar in vatten från en brunn, avhämtningsställe eller leveranspunkt.
Här duschar man också, det är då man använder skopan så att man kan skölja sig.
 

 

 

Posten är bra att ha för att upprätthålla kontakten med omvärlden.
Dock får man anstränga sig för att hitta vykort att skicka.
Vanliga brevpapper och gratulationskort är dock enklare att köpa men allt detta säljs på varuhus och andra ställen.
Posten tillhandahåller frimärken.
Posthanteringen i Filippinerna är långsam jämfört med Sverige, och man kan inte lita på att posten ska komma fram. Det är inte ovanligt att den är öppnad varför man inte ska sända pengar eller andra värdesaker med post i Filippinerna.
I detta fall kan man inte ens lita på de stora officiella postkontoren.

 

 

Polisstation.
Polisen har inte alls den vägledande och hjälpande image som Svensk polis har.
I Filippinerna ska du inte bli förvånad om polisen vill ha ett privat arvode (muta) för vissa tjänster. Man är heller inte likvärdigt behjälplig i kombinationen vit utlänning/inhemsk Filipin.

Dock gör polisen nytta och en påbörjad reform ska nu ge polisen ett bättre rykte i det att man tydliggjort dess vision och uppgifter medan man samtidigt lyft upp mutfrågan till ytan.

 

I Manilla finns ett stort antal köpcentrum var man kan finna det mesta som man är van vid från den västerländska världen, men man kan också prova på inhemska delikatesser och att äta på traditionellt sätt.

Denna typ av Food-Court är inspirerad av Amerikanska föregångare, men är på vissa platser större till ytan än sina Amerikanska dito.

 

 

Trafiken är tät och långsam. Man får ha tålamod och ta dagen som den kommer. Vill man hinna med något särskilt får man starta dagen tidigt. Kommer man iväg före fem på morgonen kommer man snabbare fram, när solen går upp mellan 05.15 -06.00 tätnar trafiken.

 

 

 

 

Några sevärdheter:

Casino Pilipino i Cebu City

På Cebu och dess intilliggande öar Lapu-Lapu och Magellan finns fina platser att tillbringa sin semester med sol och bad.
Cebu når man med flyg från Manilla på en timme eller med båt över natten.

 

 

 

 

Hotell i Lapu-Lapu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vackra stränder runt om i öriket.

Man kan ta risken att leta själv men det finns också givna platser som Boracay och Lapu-Lapu.
Den här platsen är mitt eget lilla smultronställe utan turister.

Davao City är Filippinernas andra största stad, med många sevärdheter såsom bl.a. Mount Apo, Yuhico Orchid Gardens, Eagles Conservation Centre och Pearl Farm Beach.

 

 

 

Färgglada jeepneys i Davao City.

 

 

Metro Manila med Manila

Här kan du uppleva 1800-talet och åka med de berömda droskorna från den tiden med en egen chaufför som guidar dig runt. De återfinns bland annat på Intramuros i Manila.

 

 

 

Manila Cathedral

 

 

 

 

 

Behöver du hjälp ska du leta efter den här elinstallationen med denna byggnad intill. Här hittar du den Svenska ambassaden.
 
Kom ihåg att ta med både pass och Svenskt körkort eller ID!
Du får nämligen lämna ifrån dig en ID-handling i entrén för att få inträde till ambassaden, och det kan ju vara lite dumt att lämna ifrån sig passet då om det är det du behöver!

 

 

 

Tack för den här gången. Välkommen igen!